Recept på cannelloni med köttfärs. Vill man variera rätten finns gröna cannelloni som färgsatts med spenat och röda med tomatpuré. Det finns även fullkorns­cannelloni.

För 4 person(er)

Ingredienser

24 cannellonirullar
2 mozzarellaostar (à 125 g)
1 burk ricottaost (250 g)
0,5 kruka basilika
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Sås:

1 lök gul
75 g salami
1 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
1 msk honung flytande
2 krm cayennepeppar
400 g blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 burk tomater krossade (400 g)
1 msk balsamvinäger
1 krm svartpeppar nymald
2 dl parmesanost riven

Cannelloni med köttfärs – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Mosa 1 1/2 mozzarella med en gaffel och blanda med ricotta. Hacka basilikan och blanda ner i oströran tillsammans med salt och peppar.
  2. Fyll cannellonirullarna med oströran, enklast gör man det genom att spritsa i röran med spritspåse. Lägg rullarna i en smord ugnssäker form.
  3. Sås: Skala och finhacka löken.  Skär salamin i små tärningar. Fräs den i olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré, honung och cayennepeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Tillsätt färsen. Skala och pressa över vitlöken.
  4. Tillsätt salami och buljongtärning. Häll över krossade tomater och vinäger. Låt puttra under lock 10-15 min.
  5. Häll såsen över cannellonirullarna. Peppra och strö över parmesan. Skär resten av mozzarella i skivor och lägg överst i formen. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
  6. Servera med romansallad och rädisor och gärna ett glas italienskt rödvin.