Laxen bör marinera minst en halvtimme, men den tål att stå med sina kryddor en hel dag i kylen.

För 4 person(er)

Ingredienser

800 g laxfilé med skinn
1 tsk kryddpepparkorn ca 1 1/4 tsk grovmalda
2 piri piri torkade
2 tsk paprikapulver
2 tsk ingefära mald, torkad
2 tsk råsocker
2 tsk havssalt
2 msk rom mörk

Vitlökscrème

2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor pressade
0,5 lime rivet skal av
1 tsk lime pressad

Tillbehör

2 sötpotatisar ca 550 g
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 ananas
1 mango

1. Lägg laxfilén med köttsidan upp i en form. Stöt kryddpeppar grovt i en mortel tillsammans med piri piri. Blanda med paprikapulver, ingefära, socker och salt. Gnid in laxsidan med kryddblandningen och droppa
försiktigt på rom. Låt stå i rumstemperatur medan du förbereder tillbehören och gör vitlökscrèmen.
2. Blanda samman samtliga ingredienser till vitlökscrèmen och ställ den kallt.
3. Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och skär dem i långsmala klyftor. Lägg dem i en rymlig ugnssäker form och blanda dem med olja och salt. Stek dem i ugn ca 20 min. Vänd dem någon gång under tiden.
4. Ansa och skär ananas i långsmala klyftor. Skär bort skal och kärnan från mangon. Skär fruktköttet i långsmala klyftor om det går, annars bara större
bitar. När sötpotatisen är färdigstekt blanda försiktigt, ner ananas och mango i den varma formen och låt dem bli ljumma på eftervärmen.
5. Sänk ugnen till 175°. Skär laxsidan i portionsstora bitar och lägg i en ugnssäker form med den kryddiga köttsidan upp. Stek mitt i ugnen ca 15 min.
6. Servera laxen på varma tallrikar tillsammans med frukt- och grönsaksblandningen samt vitlökscrème.