Kardemummabullar, Gästis

Kardemummabullar på Gästis vis. Finns det något godare än nybakade bullar? Bjud på ett riktigt bullkalas.

Kardemummabullar, Gästis Receptbild - Allt om Mat
Holger Edström

Kardemummabullar, Gästis

Ingredienser 40 bullar

0,5 tsk salt
100 g smör
1 dl strösocker
840 g vetemjöl
5 dl mjölk
50 g jäst, för söta degar
Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
4 msk strösocker
1 msk kardemumma, stött
Garnering:
1 st ägg, till pensling
, pärlsocker och hackade mandlar

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°.
2. Fördela jästen i en bunke eller hushållsmaskin och lös den i degvätskan. Tillsätt salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen 5 min med maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i lika delar. Kavla varje del till en rektangel, 40×60 cm.
4. Bred på hälften av smöret och strö över hälften av kardemumma och strösocker på varje rektangel. Vik degen dubbel från långsidan. Skär ca 2 cm breda remsor, ca 20 på varje rektangel.
5. Skär ett snitt i varje remsa nästan ända upp till fästet. Snurra remsorna runt varandra och därefter runt fingrarna till bullar. Fäst ändarna undertill. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 min. Låt bullarna kallna på bakgaller.

Recept från