Kantarellsås

En smakrik, gräddig kantarellsås – god till både kött och kycklingrätter. Här med en enkel steg för steg-video.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g kantareller färska, eller annan svamp eller blötlagd torkad svamp
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
0,5 tsk salt + 0,5 tsk
2 dl crème fraiche
2 dl vatten + 2 msk
1 msk grönsaksfond konc, eller kalv- eller kycklingfond
2 tsk majsstärkelse Maizena
1 krm svartpeppar nymald
2 msk persilja hackad

15 minuter

Kantarellsås – gör så här:

  1. Ansa svampen och skär den i bitar.
  2. Fräs svamp i smör tills vattnet kokat bort. Krydda med 1/2 tsk salt.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök.
  4. Fräs tillsammans med svampen.
  5. Tillsätt crème fraiche, 2 dl vatten och fond. Koka upp och sjud ca 2 min.
  6. Rör ut majsstärkelsen i 2 msk vatten och häll ner i såsen under omrörning.
  7. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Strö över persilja.

Vintips

Le Volte 2012 (32472) Toscana, Italien, 159 kr.

Stram och fint fruktig smak med inslag av körsbär, örter och kryddor. Markerade och balanserade syror. Gott till en viltstek med kantarellsås

Fler recept med: Övrigt, Sås och marinad