Kantarellpaj

Kantarellpaj är en klassisk paj som fungerar perfekt till kräftorn. För att framhäva kantarellsmaken kan man koka de frästa kantarellerna i gräddmjölken.

Tips!  

  • Lägg ett lager riven ost i botten på pajen så skyddas botten från att bli blöt av äggstanningen. 
  • Blanda i färsk spenat i pajfyllningen.

Vill du ha härlig läsning och få två fina vinglas från iittala direkt hem i brevlådan? 4 nr av tidningen + 2 glas från iittala för bara 98 kr. Klicka här!

Ingredienser 4 - 6 person(er)

1. Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet för hand eller i matberedare. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Kavla (enklast mellan två ark plastfolie) eller tryck ut degen så den täcker botten och kanter av en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Låt pajen vila i kylen 15–30 minuter.
3. Förgrädda pajskalet ugn, 200 grader, 10 minuter.
4. Fyllning: Hetta upp en stekpanna med smöret och lägg i kantareller och hackad gul lök. Stek tills vätskan som kantarellerna släpper försvunnit.
5. Slå i grädden och mjölken. Koka upp och sjud i cirka 4 minuter.
6. Sila vätskan av svampen ner i en bunke. Vänta tills vätskan har kallnat något och vispa därefter ner ägget och gulorna i den avsvalnade gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar.
7. Fördela hälften av osten i botten på det förgräddade pajskalet. Lägg i kantarellerna och slå sedan på vätskan med ägget i så att svampen täcks.
8. Lägg på resterande ost och baka pajen i ugn, 175 grader, cirka 30 minuter eller tills pajen har “stannat”.

Just nu: 4 nr av Allt om Mat + 2 Rörstrandsskålar + kniv från Fiskars + digital köksvåg för bara 99 kr. Klicka här! 

Recept från