Kantarellbröd

Brödet tar lite tid att göra, men smaken av kantareller och mild vitlök gör det värt besväret.

1 1/2 timme+20 min i ugn

1. Ansa kantarellerna. Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och riv vitlöken. Skär bort kanterna på brödet och riv det fint på rivjärn. Stek kantarellerna i en torr stekpanna på hög värme tills de fått fin färg. Tillsätt smör och lök och låt fräsa med ca 3 min. Låt svalna. Grovhacka kantarellerna och smaksätt dem med vitlök och 2 krm salt. Blanda i brödsmulet.
2. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt 1/2 msk salt, olja, kantarellblandning och det mesta av mjölet, spara det sista till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 1 timme.
3. Ta upp degen på en mjölad bänk. Dela den i 4–5 längder och tvinna varje del i mjöl till baguetteform. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över mjöl och låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
4. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Brödet ska bli riktigt gyllenbrunt. Låt svalna på galler.

Recept från