Kanelkokt lammlägg med pistasch och mynta

Lammläggen kokas tills köttet lätt faller isär, och skyn kokas ner till smakrik sås.

30 min + 1 timme koktid

1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka ingefäran. Fräs lök, morötter, ingefära och spiskummin i 2 msk smör i en stor gryta eller en tryckkokare. Lägg i lammläggen och häll på vin och vatten. Bryt kanelstängerna i mindre bitar och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad och salt. Låt koka under lock ca 1 timme i tryckkokare eller 2 timmar i vanlig gryta.

2. Couscous: Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Halvera granatäpplet och plocka ut kärnorna. Strimla gurkan. Skala och skiva löken. Blanda löken med vinäger, 1 msk olja och socker.

3. Lyft upp läggarna och ställ åt sidan på ett fat. Koka ihop skyn tills 1/4 återstår. Sila skyn. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Häll redningen i skyn. Låt småkoka ca 5 min. Smaksätt med muskovadosocker och soja.  Blanka av såsen med 3 msk smör. Lägg läggarna i såsen och låt allt bli varmt.

4. Blanda lök, couscous, gurka, mynta, persilja och granatäpple. Tillsätt salt,  citronsaft  och 2 msk olja. Toppa couscousen med pistaschnötter och ev sumak. Servera läggarna med kanelsås och couscous.

Recept från