Så gör du världens godaste kanelbullar – bästa grundreceptet

Kanelbullar som de ska smaka! Här hittar du bästa grundreceptet på klassiska kanelbullar som gör degen saftig och kanelfyllningen rik på smak och sötma. Bjud någon du tycker om på rykande färska kanelbullar idag!

Kanelbullar – bästa grundreceptet

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till fingervarmt, 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  4. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 60 x 30 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i 35 delar.
  6. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  7. Sätt ugnen på 250°.
  8. Pensla och garnera. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min.

 

Tips för extra saftiga kanelbullar

  • För att få saftiga bullar använd så lite mjöl som möjligt. Alla degar är olika. Ibland behövs inte den mängden mjöl som står i receptet. Spara en eller ett par deciliter till utbakningen.
  • Ju längre jästid – desto saftigare bullar. Stressa inte!
  • Baka med riktigt smör.
  • Mortla gärna kardemumman själv. Det smakar mycket godare.
  • Pensla med sockerlag efter gräddning (en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker). Den stelnade sockerlagen förhindrar nämligen fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.

 

 

4 olika fyllningar till dina kanelbullar

För dig som vill göra något extra – här under följer tre riktigt goda varianter av kanelbullar som är värt att testa. Med mörk choklad, blåbär eller vanilj:

Kanelbullar med mörk choklad

Kanel och choklad är en mycket god kombination i bullar. Följ grundreceptet ovan men i fyllningen av smör, socker och kanel – bryt även ner bitar av 200 gram mörk choklad (70%).

Blåbärsbullar

Följ grundreceptet ovan, men byt ut fyllningen till: Smör (150g), blåbär (5-6 dl) och syltsocker (2,5 dl) som fyllning. Har du inte syltsocker hemma går det bra att använda strösocker mixat med lite potatismjöl.

Vaniljbullar

Följ grundreceptet ovan, men byt ut fyllningen till: Smör (150g), strösocker (8 msk) och vaniljsocker (4 msk).

Kanelbullar med mandelmassa

Följ grundreceptet på klassiska kanelbullar, och med samma fyllning. Men avsluta med att hyvla mandelmassa ovanpå!

 

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från