Hemlagad kalvsylta

Husets sylta – kockens stolthet! Visst tar det tid och visst undrar man hela tiden om gelén ska bli tillräckligt stabil. Att göra egen kalvsylta är lite överkurs, men det är ändå i triumf man sätter fram en hemlagad sylta!

ca 3 timmar + 8 timmar att stelna

Hemlagad kalvsylta – gör så här:

  1. Häll drygt 2 liter vatten i en rymlig gryta med lock. Koka upp och lägg i kött, ben och grisfot. Vattnet ska täcka. Låt sjuda utan lock ca 10 min och skumma ytan väl.
  2. Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner det i koket tillsammans med lagerblad, pepparkorn och salt. Sjud under lock ca 1 1/2 timme.
  3. Lyft upp köttet men låt övriga ingredienser sjuda ytterligare ca 1 timme. Ta bort ben och brosk från köttet. Lägg tillbaka ben och brosk i grytan, och låt det koka med i buljongen.Lägg köttet i en skål. Lägg på en tyngd, till exempel en annan skål med en tung mortel. Ställ det kallt.
  4. Sila buljongen genom en finmaskig sil eller silduk. Koka buljongen i en ny gryta utan lock så att den reduceras till knappt 1 liter. Skär köttet i mycket små bitar. Blanda köttbitarna med finhackad persilja och lägg i en skål eller avlång form. Häll buljongen över köttet så att det täcker. Ställ syltan kallt att stelna ca 8 timmar.

För att slippa använda gelatin kan man lägga i några extra ben och en grisfot i koket.

Vilken form man vill ha på sin sylta är en smaksak. Rund som en hatt eller avlång som en limpa spelar ingen roll. Kalvsylta går att frysa men måste efter upptining smältas om och på nytt få stelna i form. Servera syltan kall i skivor, gärna tillsammans med snabbinlagda rödbetor.

Kalvsylta – steg för steg med bilder:

kalvsylta - skumma grytan
Häll drygt 2 liter vatten i en rymlig gryta med lock. Koka upp och lägg i kött, ben och grisfot. Vattnet ska täcka. Låt sjuda utan lock ca 10 min och skumma ytan väl.
kalvsylta - ha i grönsaker
Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner det i koket tillsammans med lagerblad, pepparkorn och salt. Sjud under lock ca 1 1/2 timme.
kalvsylta - pressa köttet
Lyft upp köttet, ta bort ben och brosk från köttet. Lägg köttet i en skå och lägg på en tyngd, till exempel en annan skål med en tung mortel.
kalvsylta - ha i vätska i köttet
Sila buljongen och koka upp i en ny gryta utan lock så att den reduceras. Skär köttet i mycket små bitar och blanda med finhackad persilja. Häll buljongen över köttet och ställ kallt att stelna ca 8 timmar.
kalvsylta - servera med inlagda betor
Servera syltan kall i skivor, gärna tillsammans med snabbinlagda polkabetor.

Recept från