Ett riktigt långkok. Kalvläggen ska sjuda sakta tillsammans med kryddor och grönsaker i 3 timmar.

För 8 person(er)

Ingredienser

2,5 kg kalvlägg
2 morötter
1 gul lök
1 vitlök hel
5 timjan kvistar
3 lagerblad
2 tsk salt
10 svartpepparkorn
4 l vatten
100 g bladpersilja
1 gelatinblad

Garnering:

bladpersilja

Kalvsylta med persilja – gör så här:

  1. Skala morötter och lök. Halvera vitlöken utan att skala den. Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Tillsätt morötter, lök, vitlök, timjan, lagerblad, salt och pepparkorn. Låt sjuda under lock ca 3 timmar.
  2. Ta upp och låt kött och grönsaker kallna. Kasta vitlöken. Sila buljongen och låt kallna.
  3. Ta bort fettet från buljongen. Skär kött, morötter och lök i små tärningar.
  4. Koka buljongen kraftigt tills 7 dl återstår. Smaka ev av med salt och peppar. Repa bladen från persiljan och mixa slät med buljongen. Sila.
  5. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i den varma buljongen. Blanda ner kött och grönsaker i buljongen och häll upp i en vattensköljd avlång form, ca 1 1/2 liter. Ställ kallt att stelna minst 4 timmar.
  6. Skär syltan i skivor som sedan halveras. Garnera med persiljeblad.