Hittar du inte kalvracks går det utmärkt att steka kalvytterfilé eller kalvrygg. Bind gärna om kalvryggen med hushållssnöre så att den håller samman.

För 8 person(er)

Ingredienser

1 kalvracks eller 1,2 kilo benfri kalvytterfilé el kalvrygg
2 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
50 g smör
0,5 timjan i kruka
4 vitlöksklyftor finhackade

Sås:

2 schalottenlökar i bitar
4 dl rött portvin
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
1 lagerblad
2 tsk Maizena majsstärkelse

Tillbehör:

500 g små morötter
500 g pärllök el små schalottenlökar
tranbärsketchup se recept
1,2 kg små potatisar kokta med mycket dill och citron

1. Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet fritt från senor. Salta och peppra. Bryn köttet i en stekpanna i smör tillsammans med timjan och vitlök. Ös köttet med jämna mellanrum tills det fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Spara timjan och vitlök i stekpannan.
2. Sätt en köttermometer mitt i köttet och stek mitt i ugnen till 60° ca 30 min. Kalvrygg steks till 70° ca 45 min.
3. Sås: Stek schalottenlöken i stekpannan med timjan och vitlök. Låt steka tills löken fått färg. Tillsätt portvin, kalvfond, vatten och lagerblad. Låt koka ihop tills hälften återstår. Sila. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten, rör ner i såsen och koka upp under omrörning.
4. Tillbehör: Skala morötter och lök. Skär morötterna i bitar och dela lökarna. Koka morötter och lök i lätt saltat vatten tills de är mjuka, ca 10 min.
5. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila 10 min. Skär det i skivor och servera det med grönsaker, tranbärsketchup och dill- och citronkokt potatis.