Kalvracks med tranbärsketchup

Hittar du inte kalvracks går det utmärkt att steka kalvytterfilé eller kalvrygg. Bind gärna om kalvryggen med hushållssnöre så att den håller samman.

1. Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet fritt från senor. Salta och peppra. Bryn köttet i en stekpanna i smör tillsammans med timjan och vitlök. Ös köttet med jämna mellanrum tills det fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Spara timjan och vitlök i stekpannan.
2. Sätt en köttermometer mitt i köttet och stek mitt i ugnen till 60° ca 30 min. Kalvrygg steks till 70° ca 45 min.
3. Sås: Stek schalottenlöken i stekpannan med timjan och vitlök. Låt steka tills löken fått färg. Tillsätt portvin, kalvfond, vatten och lagerblad. Låt koka ihop tills hälften återstår. Sila. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten, rör ner i såsen och koka upp under omrörning.
4. Tillbehör: Skala morötter och lök. Skär morötterna i bitar och dela lökarna. Koka morötter och lök i lätt saltat vatten tills de är mjuka, ca 10 min.
5. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila 10 min. Skär det i skivor och servera det med grönsaker, tranbärsketchup och dill- och citronkokt potatis.

Recept från