Kalvlever med mandelpotatismos med vitlök

Till levern serveras en tunn sky med kapris och lite sötsyrlig balsamvinäger med äppelsmak.

1. Börja med vitlöken och potatisen. Värm oljan i en stekpanna och lägg i den skalade vitlöken, dela stora klyftor. Stek på svag värme i olivoljan, ca 10 min, så att den blir ljust gyllenbrun. Ta upp klyftorna och spara oljan som fått god smak av vitlök till stekningen av kalvlevern.
2. Skala potatisen och koka den mjuk, stöt eller pressa den. Blanda i smör, mjölk, krydda med salt, peppar och vitlöksklyftorna, men spara gärna några klyftor till garnering. Blir moset för fast, späd med mer mjölk.
3. Skär bort alla hinnor från leverskivorna. Salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna och använd oljan från vitlöken. Stek ca 1 1/2-3 minuter på varje sida beroende på leverskivornas tjocklek. Låt skivorna vila några minuter efter stekningen.
4. Kaprissky: Häll vinäger och vatten i en kastrull låt sjuda ca 1 min, tillsätt kapris, håll varmt.
5. Torka ur stekpannan, hetta upp igen med lite olivolja, fräs salladen hastigt i ca 15 sek, salta och peppra. Lägg upp på varma tallrikar och ringla över skyn.

Recept från