Leverskivorna ska stekas strax före servering på ganska hög värme. Stek dem inte för länge, bara någon minut på varje sida. Låt dem sedan ligga ca 5 minuter och vila så blir de möra och goda.

För 8 personer

Ingredienser

Kalvlever

8 skivor kalvlever (à 150 g)
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk smör

Betor och fläsk

2-3 rödbetor (ca 350 g)
2-3 gulbetor (ca 350 g)
200 g rökt fläsk
1 msk smör
3 msk kapris
1/2 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Klyftpotatis

1 1/2 kilo fast potatis, gärna Bintje
3 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar

Garnering

bladpersilja

45 min + 15 min i ugn

Kalvlever med betor, kapris, rökt fläsk och klyftpotatis

 

1. Betor: Ansa och koka rödbetor och gulbetor var för sig tills de är nästan mjuka. Skala betorna och skär dem i klyftor.

2. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 250 grader. Skölj potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Strö på salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen 15–20 min.

3. Skär fläsket i små tärningar och fräs det i smör ca 2 min. Blanda ner betor och kapris. Rör ihop olja, vinäger, salt och peppar. Häll blandningen i pannan. Ta upp och håll varmt under folie.

4. Lever: Skär bort alla hinnor från leverskivorna. Strö på salt och peppar. Stek skivorna i smör 1 1/2–2 min på varje sida, beroende på leverskivornas tjocklek. Låt vila ca 5 min efter stekning.

5. Servera levern med betblandningen och klyftpotatis. Garnera med persilja.