Kalvfilé med rösti, svamp och ugnsbakade körsbärstomater

Den låga ugnstemperaturen gör kalvfilén extra saftig och jämnt stekt.

1. Tomater: Sätt ugnen på 175°. Blanda tomater, socker, salt och olivolja i en liten trång ugnssäker form. Baka tomaternamitt i ugnen ca 30 min. Ta ut tomaterna och sänk värmen till 125° för köttet.
2. Kött: Putsa kalvfilén. Salta, peppra, och bryn köttet runt om i smör. Sätt en digital ugnstermometer mitt i den tjockaste delen på köttet. Stek färdigt mitt i ugnen tills innertemperaturen är 63°. Ta ut köttet och lägg över aluminiumfolie och låt det vila ca 15 min.
3. Sås: Stek löken mjuk i smör. Pudra över mjölet, tillsätt tomatpurén och rör om. Späd lite i taget med vatten, vin och kalvfond under omrörning. Låt såsen koka ihop något tills knappt 4 dl återstår. Smaka av med skyn från köttet.
4. Rösti: Skala och grovriv potatisen. Låt rivet rinna av ordentligt i sil. Blanda med salt och peppar. Värm oljan i en stekpanna, ca 24 cm i diameter. Packa potatisrivet jämnt i pannan med stekspade. Stek 4–5 min på medelvärme, vänd röstin med hjälp av en stor tallrik eller ett lock och stek ytterligare 4–5 min på andra sidan.
5. Värm tomater och sås. Skär köttet i skivor. Servera köttet med sås, rösti, svamp och grönsaker.

Recept från