Kålpudding med lammfärs och rosmarinyoghurt

Vitkålen fräses sakta med smör och sirap och varvas med lammfärs och kalvbuljong till en saftig och god kålpudding. I stället för rårörda lingon serverar vi syrlig rosmarinyoghurt till.

Kålpudding med lammfärs och rosmarinyoghurt Receptbild - Allt om Mat
Ulrika Pousette

Kålpudding med lammfärs och rosmarinyoghurt

Ingredienser 4 personer

600 g lammfärs
800 g vitkål
3 st ägg
0,5 dl grötris
3 msk mörk sirap
2 dl kalvbuljong (1 3/4 dl vatten +2 msk koncentrerad kalvfond)
1 msk salt
3 msk smör
1,5 dl mjölk
2 krm nymald svartpeppar
2 msk plockade timjanblad
Rosmarinyoghurt:
3 dl matyoghurt
1 msk rosmarin, finhackad
1 st vitlöksklyfta
0,5 st citron, rivet skal
2 tsk honung
1 krm nymald svartpeppar
0,75 tsk salt

1. Skölj riset och koka under lock i mjölken till en tjock gröt ca 20 minuter. Låt svalna. Skär kålen i bitar. Stek i smör ca 5 minuter under omrörning, ringla över sirap i slutet.

2. Sätt ugnen på 150°. Blanda färs, ris, ägg och timjan. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Varva vitkål och färs i en ugnssäker form. Lägg kål i botten och överst.

4. Häll på kalvbuljong. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter.

5. Blanda yoghurten med pressad vitlök, citron, rosmarin och honung. Smaka av med salt och svartpeppar.

Toms tips
Kålpudding kan varieras med olika slags kål och färs. Tom Sjöstedt har blandat vitkål med lammfärs och serverar yoghurt smaksatt med rosmarin och citron till.

Gör gärna kålpuddingen och såsen en dag före och låt mogna i kylen. Skär kålpuddingen i bitar och värm på låg värme i ugnen eller i mikron före servering.

Recept från