Klassisk kalops på högrev med mycket mustiga smaker.

För 4 person(er)

Ingredienser

800 g högrev, hel bit
1 gul lök
1 morot
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
15 kryddpepparkorn
3 hela kryddnejlikor
3 lagerblad
1 liten burk ansjovisfiléer (55 g)
1 ½ liter vatten
2 msk konc kalvfond
1 msk Maizena majsstärkelse

Syltade rödbetor

400 g färska rödbetor
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk gula senapsfrön

Kalops på hel högrev med syltade rödbetor – gör så här:

  1. Skär köttet i fyra bitar. Skala och skär lök och morot i mindre bitar. Bryn kött, lök och morot i smöret i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.
  2. Lägg i övriga kryddor och häll på spadet från ansjovisen. Tillsätt vatten och fond. Låt koka utan lock tills köttet är mört, ca 3 timmar.
  3. Koka rödbetorna mjuka i vatten ca 40 min. Koka ihop ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt kallna. Skala och skär betorna i klyftor. Lägg dem i ättikslagen och låt ligga 2-3 timmar, eller över natten, så att smaken hinner mogna.
  4. Ta upp kött och grönsaker med hålslev. Red av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Lägg köttet i såsen före servering. Lägg upp kött och sås på tallrikar och garnera med ansjovisfiléer och krasse. Servera med rödbetor och kokt potatis.