Receptet ska ha påträffats första gången i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Låt grytan koka länge, så att köttet blir riktigt mört.

För 8 person(er)

Ingredienser

1,2 kg högrev eller märgpipa, benfri i grytbitar
2 gula lökar
1 morot
2 msk smör
2 lagerblad
5-6 kryddpepparkorn
5-6 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
2 oxbuljongtärningar mörka
1 l vatten
1-1,5 tsk salt

MORÖTTER

500 g morötter
1 msk smör
2 msk persilja hackad

TILLBEHÖR

inlagda rödbetor, kokt potatis

Kalops – gör så här:

  1. Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand.
  3. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl.
  4. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt 1 ½-2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.
  5. Morötter: Skala och skär morötterna i mindre bitar och koka dem i saltat vatten så att de fortfarande har tuggmotstånd. Häll av vattnet och blanda morötterna med smör och persilja.
  6. Servera kalopsen med morötter, rödbetor och kokt potatis.