Kallrökt lax med tillbehör

Vanlig kallrökt lax går bra att använda men hittar du landskronarökt lax, s k nobellax, är den ett strå vassare. Den är specialrökt med
extra omsorg. Gör entrérätten klar på tallrikarna som får vänta framdukade på bordet.

Kallrökt lax med tillbehör – gör så här:

  1. Skala och dela palsternackan i bitar. Blanda till gräddmjölken och koka palsternackan mjuk i den.
  2. Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Klä en liten form eller skål med plastfolie så att den hänger över kanterna.
  3. Ta upp och smält gelatinbladen i palsternackskoket och mixa med philadelphiaosten till en slät smet. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll smeten i formen och ställ att stelna i kyl, ca 5 timmar.
  5. Kryddsallad: Blanda de olika sorterna och droppa på olja blandad med vinäger, salt och peppar.
  6. Skär laxen i tjocka skivor, dela på tvären och lägg upp tre på varje tallrik. Skeda löjrom ovanpå. Stjälp upp palsternackscheesecaken och lägg ut i portionsbitar. Blanda och nyp ihop salladen och lägg bredvid. Servera med bröd.

Recept från