Recept på kallrökt lax med rotfrukter och rosévinsvinägrett. Välj gärna ett lite fruktigare rosévin till dressingen. Dressingen passar även bra till gravad lax.

För 8 person(er)

Ingredienser

400 g lax i tunna skivor, kallrökt
2 morötter
100 g rotselleri liten bit
1 purjolök det gröna (ca 15 cm)
10 rädisor

Vinägrett:

0,5 dl rosévin
2 msk dijonsenap
1 msk strösocker
1 dl olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Servering:

dillkvistar

Kallrökt lax med rotfrukter och rosévinsvinägrett — gör så här:

  1. Skala och skär morötter och selleri i riktigt tunna strimlor. Ansa och skär purjolöken i riktigt tunna strimlor. Doppa rotfrukterna hastigt i kokande vatten och låt rinna av. Ansa och skiva rädisorna. Blanda rotfrukter och rädisor.
  2. Lägg ut laxskivorna på tallrikar och fördela rotfrukterna ovanpå.
  3. Blanda vin, senap och socker. Vispa i olivoljan och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över lax och rotfrukter och garnera med dillkvistar. Servera med bröd.
Fler recept med: Fisk, Övrigt