Kalljästa bullar med äppelkok och mandelmassa

Kalljästa bullar är en favorit hos många. Här fyller vi dem med en blandning på muskovadosocker, äpple och mandelmassa.

Gör så här:

1. Fyllning: Blanda äppeljuice, äppelmos och muskovadosocker i en kastrull och låt koka upp. Sjud ca 10 min. Rör om några gånger under tiden. Låt svalna. Riv mandelmassan och blanda med äppelkrämen.
2. Blanda smör och mjöl, i matberedare eller med en kniv. Smula jästen i en bunke och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt ägg och socker. Rör samman.
3. Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, ca 5 min i  maskin eller 10 min för hand.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en ca 3 mm tjock platta. Skär ut rutor, ca 8 x 8 cm. Lägg en klick fyllning, ca 1 msk, mitt på plattan och vik upp de fyra hörnen mot mitten. Lägg bullarna i bullformar och ställ på plåtar. Låt jäsa under bakduk i kyl ca 2 timmar tills bullarna är dubbelt så stora.
5. Sätt ugnen på 250°. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
6. Rör ihop florsocker och vatten till en slät glasyr. Ringla glasyren på bullarna och låt stelna.

Recept från