Kalkonrulle

Kalkonrullen är god både varm och kall. Kallskuren passar den fint till julbordets rödkål.

110 min

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär bröstfiléerna på längden, men inte helt igenom, och vik ut dem så att de blir som plattor, ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg plattorna lite omlott.

2. Stöt senapsfrön  och grönpeppar i en mortel. Fördela 2/3 av blandningen på köttet och strö på 1 tsk salt. Rulla ihop till en fast rulle och knyt om den med steksnöre. Strö på resten av kryddblandningen och 1/2 tsk salt.

3. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kalkonrullen på hög värme runt om ca 4 min. Lägg rullen i en avlång brödform eller annan ugnssäker form.  Häll portvin och apelsinsaft i stekpannan och koka ihop 30 sekunder. Häll skyn över och runt om kalkonfilén i formen. Täck med aluminiumfolie och ställ i nedre delen av ugnen.

4. Stek kalkonrullen till en innertemperatur på 68 grader, ca 1 timme. Ös den regelbundet och vänd även biten någon gång under stekningen. Låt kallna i formen och skär sedan i tunna skivor.

Tips: Kalkonrullen kan också serveras nystekt och varm med sås gjord på stekskyn samt ugnspotatis. Då räcker den till 4 personer. Låt den färdigstekta rullen vila under aluminiumfolie medan du gör sås och andra tillbehör.

Recept från