Kalkon

Förbered stuffing, tillbehör och gräddsås när kalkonen står inne i ugnen.

30 min + ca 5 timmar i ugn

Hel kalkon i ugn

 

1. Sätt ugnen på 175°. Ta ut inkråmet och torka av kalkonen. Spara inkråmet till gravyn. Mosa ihop örter och smör.
2. Salta och peppra kalkonen både utanpå och inuti. Smörj in kalkonen med örtsmör, även under skinnet så att smöret kommer i direktkontakt med köttet.
3. Skala och skiva moroten. Strimla sellerin. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken. Fyll kalkonen med morot, selleri, lök, vitlök och aprikoser.
4. Bind upp kalkonen så att vingar och ben ligger tätt intill kroppen. Vik in vingarna under kroppen så att de inte blir brända. Lägg kalkonen på ett galler över en långpanna och täck med aluminiumfolie.
5. Stek kalkonen i nedre delen av ugnen 3–3 1/2 timme. Ta av folien och öka ugnstemperaturen till 200°. Stek ytterligare ca 1 1/2 timme så att kalkonen får ett knaprigt skinn. Kontrollera temperaturen på köttet, när innertemperaturen är 70° är kalkonen klar. Kalkonen fortsätter eftersteka utanför ugnen ca 2°.
6. Låt kalkonen vila ca 15 min.  Spara 2 dl + 1 ½ dl av stekskyn till stuffing och gravy. Skär kalkonen i skivor och bitar och servera med stuffing, gravy, brysselkål, chutney och rostad potatis.

Recept från