Kålgratäng med gräddsås

Recept på kålgratäng med gräddsås. En uppdaterad variant på kålpudding. Kalvfärsen kan bytas ut mot nötfärs.

För 4 personer:

Ingredienser

1 savojkålshuvud stort (800 g)
2 msk smör
1 tsk salt + 1 tsk
600 g kalvfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vispgrädde
1 dl vatten kallt
0,5 dl parmesanost finriven
3 msk panko (japanskt ströbröd)
2 msk kalvfond konc
2 krm svartpeppar nymald

Gräddsås:

0,5 äpple rött
0,5 gul lök
2 msk smör
2 dl vatten
2 msk kalvfond konc
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 msk majsstärkelse Maizena

Tillbehör:

små kokta potatisar
rädisor
ev rårörda lingon

30 minuter + 30 minuter i ugn

Kålgratäng med gräddsås — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Ta bort de yttersta bladen från kålhuvudet. Lossa sedan sex blad och försök att hålla dem hela. Lägg dem i kallt vatten. Dela kålhuvudet och skär bort roten. Skär kålen i strimlor eller tärningar.
  2. Fräs kålen i omgångar i smör i en stekpanna tills den mjuknat och fått färg. Krydda med 1 tsk salt.
  3. Skala och finriv lök och vitlök. Blanda färsen med lökriv, grädde, vatten, ost, panko och fond till en lös smet. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Lägg de hela kålbladen i en smord ugnssäker form. Varva färs och stekt kål i kålskålarna. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Sås: Kärna ur och fintärna äpplet. Skala och finhacka löken. Stek äpple och lök i smör tills de mjuknat. Häll över vatten och fond och sjud tills hälften av vätskan återstår. Häll i grädden och låt koka upp. Krydda med salt och peppar.
  5. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner blandningen i såsen och låt koka upp.
  6. Servera kålgratängen med gräddsås, nykokt småpotatis, rädisor och rårörda lingon för den som vill.