Kåldolme med äppelsyrad kål

Denna stora ”kålboll”  går utmärkt att förbereda och värma strax före servering. Servera den gärna i stekpanna tillsammans med köttbullar och prinskorv.

40 min+4 timmar att dra+25 min i ugn

1. Skär av roten på vitkålen och plocka av de två yttersta bladen under rinnande varmt vatten (spara dem). Strimla övrig kål och blanda den med vinägern i en skål. Kärna ur och strimla äpplena. Skala och finhacka löken.
2. Blanda den strimlade kålen, äpple, lök, must, 75 g smör, vatten, fond och lagerblad i en gryta. Koka utan lock tills kålen är mjuk, ca 25 min. Krydda med salt och peppar.
3. Strimla baconet och stek det krispigt i torr stekpanna. Koka de stora kålbladen i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Skär bort lite av den grova nerven.
4. Lägg en stor bit plastfolie i en djup skål. Bred ut  de stora kålbladen i skålen och fyll med den kokta kålen och bacon. Lyft kålen med hjälp av plastfolien och snurra ihop så att det bildas en boll. Lägg bollen i kylen, ca 4 timmar.
5. Sätt ugnen på 200°.  Ta bort plastfolien och lägg kålbollen på ett ugnssäkert fat. Värm den mitt i ugnen ca 25 min före servering. Bryn 25 g smör och pensla kåldolmen. Strö över flingsalt

Recept från