Recept på en chokladtryffel med smak av hasselnöt som passar perfekt till den varma kaffedrinken toppad med fluffig grädde.

För 4 personer

Ingredienser

Kaffedrink med tilltugg

1 dl vispgrädde
9 cl Xanté, päronlikör
3 cl Heering coffee eller annan kaffelikör
2 msk råsocker strö
4 dl nybryggt starkt kaffe
1 tsk kakao

Hasselnötstryffel

200 g hasselnötter
2 dl strösocker
200 g mörk choklad (70%)
3 msk kakao
2 msk florsocker

30 min + 2 timmar i kyl

Chokladtryffel och kaffedrink – gör så här:

Chokladtryffel

  1. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna ca 2 min. Häll på sockret och låt det smälta tills det är karamelliserat. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem kallna.
  2. Hacka chokladen. Mixa den tillsammans med nötterna i en matberedare ca 5 min.  Häll smeten i en bunke och låt stå i kylen ca 2 timmar att stelna.
  3. Blanda kakao och florsocker. Rulla cm-stora bollar av tryffeln och rulla dem sedan i kakaoblandningen.

Kaffedrink

  1. Vispa grädden.
  2. Fördela päronlikör, kaffelikör och socker i fyra glas.
  3. Häll på kaffet. Toppa med grädde och pudra över kakao