Kaffe- och hasselnötskaka

Baka kakan och låt den kallna ordentligt innan den delas och fylls med smörkräm.

1. Kaka: Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en bakform, ca 11×30 cm, med raka kanter. Vispa ihop smör och socker med elvisp.
2. Vispa äggen tillsammans med kaffepulvret tills kaffet löst sig. Blanda äggvispet med smörblandningen, lite i taget, med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner blandningen i smeten. Vänd försiktigt ner nötterna.
3. Lägg smeten i formen. Jämna till ytan. Grädda kakan på näst nedersta falsen 30–35 min, eller tills kakan fjädrar lätt när man trycker på den. Prova med sticka.
4. Låt kakan svalna 5 min. Stjälp upp och låt kallna på galler. Dela kakan till två bottnar med en vass kniv.
5. Smörkräm: Rör smöret mjukt. Tillsätt florsocker och kaffe lite i taget. Rör till en jämn smörkräm. Ställ den kallt några minuter. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager på den ena bottnen. Lägg den andra ovanpå.
6. Glasyr: Rör ihop florsocker och starkt kaffe till en jämn glasyr. Täck kakan med glasyren och dekorera med kaffebönor i choklad. Ställ kallt till servering.

Recept från