Lättbakad julvört där vi använt en påse julvört med kryddor i degspadet, inga andra kryddor behövs. Kesella gör brödet saftigt och mindre smuligt.

För 4 limpor

Ingredienser

100 g jäst
50 g smör
66 cl mörkt lättöl
1,5 dl mörk sirap
125 g lätt kesella
195 g vört med kryddor
1,3 kg rågsikt
2 dl russin
0,5 dl russin til utbakningen

Pensling

1 msk mörk sirap
2 msk vatten

Julvört – gör så här:

  1.  Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt lättöl, sirap och kesella. Låt allt bli fingervarmt, 37°.
  2. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt vörtkryddorna. Blanda väl till en slät smet.
  3. Tillsätt mjöl och russin. Arbeta degen väl. Jäs under duk ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen och baka ut till 4 limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 30 minuter. Skåra bröden.
  5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Blanda sirap med vatten. Pensla bröden med sirapsvattnet och låt dem svalna. Lägg dem sedan på bakduk.

 

Här hittar du fler goda recept på vörtbröd!

Fler recept med: Jul, Matbröd, Övrigt, Svenskt