Ett lättbakat och smakrikt julbröd. Bara att "slänga ihop" ingredienserna – och låt stå i ugnen.

För 1 bröd

Ingredienser

2 dl hasselnötskärnor
3,5 dl vetemjöl (210 g)
1,5 dl grahamsmjöl (90)
3 msk vetekli
1 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 krm pomerans mald, torkad
3 krm anis mald
2 dl solroskärnor
0,75 dl russin
8 aprikoser torkade,grovhackade
5 dl filmjölk
1 dl sirap mörk

Till formen:

smör
vetemjöl

Julbröd – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Halvera nötterna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Blanda väl.
  3. Smörj och mjöla en 1 1/2-liters brödform. Häll i brödsmeten och jämna till ytan.
  4. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 2 timmar. Stjälp upp brödet på galler och låt kallna. Linda in det i en handduk och låt vila till nästa dag.
Fler recept med: Jul, Matbröd, Övrigt, Ris och gryn