Jordgubbsparfait

Klä portionsformar av porslin eller aluminium med plastfilm, eller häll smeten direkt i muffinsformar av silikon. Parfaiten trycks lätt ur silikonformarna som placeras upp och ner på skärbräda eller serveringsfat, någon minut före servering.

1. Parfait: Vispa grädden, men inte för hårt. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med elvisp, i vattenbad, till riktigt pösig konsistens. Häll jordgubbsvodkan i äggvispet.
2. Vänd ner äggvispet i grädden med en slickepott. Fördela blandningen i 6 portionsformar, som rymmer minst 1 dl. Täck över med plastfolie och ställ i frysen minst 2 timmar.
3. Jordgubbsvanilj: Skölj, snoppa och klyfta jordgubbarna. Snitta vaniljstången på längden. Blanda jordgubbar, vaniljstång, vatten och socker i en liten kastrull. Låt sjuda utan lock 5–10 min tills jordgubbarna mjuknat. Låt svalna och plocka bort vaniljstången.
4. Servera parfaiten direkt från frysen med jordgubbsvaniljen.

Recept från