Jordgubbspaj med passionskräm och dulce de leche

Jordgubbspaj med en pajdeg med brynt smör och fyllning med kolasmet, passionsfrukt och jordgubbar - underbart gott!

För 8 bitar:

Ingredienser

2 dl havregryn
125 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
2 msk strösocker
1 krm salt
1 msk vatten
1 burk karamelliserad mjölk (397 g)

Passionskräm:

3 passionsfrukter
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl yoghurt turkisk
1,5 msk strösocker

Topping:

1 liter jordgubbar

30 minuter + 20 minuter i ugn

Jordgubbspaj  med passionskräm och dulce de leche — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Rosta havregrynen i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Låt svalna. Bryn smöret tills det fått gyllenbrun färg och doftar nötigt. Låt svalna.
  2. Blanda havregryn, smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter.
  3. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och låt kallna.
  4. Kräm: Halvera och gröp ut fruktköttet ur passionsfrukterna. Passera det genom en sil.
  5. Vispa grädde, yoghurt och socker till en fluffig kräm. Blanda i 2/3 av passionsfruktspurén.
  6. Bred ut den karamelliserade mjölken i pajskalet. Bred över passionsfruktskrämen. Droppa över resterande passionsfruktspuré. Toppa med hela, halverade och skivade jordgubbar. Servera genast.

Recept av Petra Pettersson och Cecilia Lundin