Foccacian är lätt att baka ut. Utgå ifrån grunddeg för vetebullar, gör sedan små fördjupningar i kakan och fyll med mandelmassa och jordgubbar.

För 2 foccacia

Ingredienser

1 grunddeg en sats lös (minska mjölet till 13 dl)

Mandelfyllning

150 g mandelmassa
75 g smör rumstempererat
1,5 msk marsánpulver för kokning

Jordgubbsfyllning

200 g jordgubbar färska
0,5 dl strösocker
1,5 msk Maizena majsstärkelse

Pensling

1 ägg
1 nypa pärlsocker
1 nypa mandel flagad

Gör så här:

1. Gör grunddegen (se recept här) men minska mängden mjöl till 13 dl vetemjöl.
2. Dela degen i två delar och baka ut till två runda bullar. Platta till bullarna och kavla ut dem tills de är ca 3 cm tjocka och 18 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30 min. Sätt ugnen på 200°.
3. Mandelfyllning: Riv mandelmassa fint. Blanda den med, smör och marsánpulver med elvisp till en slät massa.
4. Jordgubbsfyllning: Mosa jordgubbarna och blanda med socker och majsstärkelse.
5. Gör fördjupningar ca 1 1/2 cm ner i brödet med jämna mellanrum. Tryck ner mandelfyllningen i hålen. Klicka ut jordgubbsfyllningen över mandelfyllningen.
6. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna på galler under bakduk.