Jordgubbs- och kokospanna cotta

Panna cotta, som måste förberedas en dag före serveringen, är den perfekta bjuddesserten. Här har gräddkrämen fått smak av kokos och jordgubbsskiktet ovanpå har en frisk syrlighet av vin.

1. Panna cotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
2. Låt kokosmjölk, grädde, socker och citronsaft koka upp i en kastrull.
3. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i grädd- och kokosblandningen. Blanda utan att det skummar sig. Låt svalna en stund.
4. Fyll smeten i 10 små vattensköljda glas (ca 1 dl). Låt dem stå i kylen minst 2 timmar för att stelna innan jordgubbsjellyn hälls på.
5. Jordgubbsjelly: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt skivade jordgubbar, vitt vin och socker koka upp i en kastrull. Lyft upp gelatinbladen och rör ner dem i jordgubbslagen. Sila lagen genom en finmaskig sil. Låt svalna.
6. Skölj och rensa de hela jordgubbarna. Skär dem i små tärningar och blanda ner dem i sockerlagen.
7. När panna cottan har stelnat i kylen (efter minst 2 timmar), häll ett lager jordgubbsjelly på varje och låt stå och stelna i kylen ytterligare ca 2 timmar.
8. Rostad kokos: Sätt ugnen på 250°. När ugnen är varm sätt in den hela kokosnöten 20-30 minuter. Den ska spricka i skalet!
9. Knacka och ta bort det tjocka skalet. Det tunna skalet skalas bort med en skalare. Sänk ugnsvärmen till 125°.
10. Hyvla kokosen i tunna skivor med en osthyvel. Lägg kokosen på en plåt och rosta i ugnen tills de torkat och fått lite färg, 20-30 minuter.
11. Ta ut panna cottan ur kylen ca 15 minuter före servering. Servera med rostade kokosskivor och eventuellt tunna chokladcigarrer eller lite hyvlad mörk choklad.

Recept från