Nu är jordärtskockorna som finast. Lägg några varma lättrökta musslor i soppan.

För 10 pers som förrätt

Ingredienser

750 g jordärtskockor
2 potatisar små
1 äpple
1 lök gul
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Garnering:

färska örter t ex körvel, dill och bladpersilja

Jordärtskockssoppa – gör så här:

  1. Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar. Lägg jordärtskockorna i kallt vatten direkt efter att de skalats så mörknar de inte så lätt.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Fräs jordärtskockor, potatis, äpple, lök och vitlök i en gryta tillsammans med kryddorna. Häll på vatten och smula i buljongtärningar.
  4. Låt soppan koka upp. Sjud på svag värme under lock tills rotfrukterna börjar mjukna, ca 15 min. Tillsätt grädden och koka soppan ytterligare 5-6 min.
  5. Ta upp lagerbladet och mixa soppan med mixerstav. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera soppan med färska örter.
Fler recept med: Grönsaker, Övrigt, Soppa