Jordärtskockssoppa med ost- och paprikabröd

Det går utmärkt att byta ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong, soppan blir lika god vegetarisk.

1. Sätt ugnen på 225°. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs jordärtskockor och lök i  1 msk olivolja i en gryta.
2. Tillsätt vatten, grädde och vin och smula i buljongtärningarna. Låt koka under lock ca 20 min.
3. Mixa soppan slät med mixerstav och smaka av med salt.
4. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda ost och paprikapulver. Strö osten på brödskivorna.
5. Gratinera mitt i ugnen 7-10 min. Droppa 1 msk olja på soppan och servera med bröden. Garnera eventuellt med smörgåskrasse.

Ca 440 kcal per portion, 21 g fett, 15 g protein, 43 g kolhydrater

Recept från