Jordärtskockssoppa

Jordärtskocka, morot och potatis som kokas i buljong och sedan mixas ger en krämig, soppa med mycket smak. Disa och Monica rekommenderar lika stora mängder av varje rotfrukt för soppans konsistens och för att undvika gasiga magar, vilket jordärtskocka i större mängder kan ge upphov till.

Annonsen laddas.

Jordärtskockssoppa

 

  1. Skala och dela grönsakerna.
  2. Koka grönsakerna mjuka i grönsaksbuljongen ca 15 minuter.
  3. Häll av grönsakerna och spara spadet.
  4. Mixa grönsakerna släta, tillsätt kokspadet och crème fraiche.
  5. Hetta upp soppan och smaka av med salt. Strö över persilja vid serveringen.

 

Recept på jordärtskockssoppa med räkor

Jordärtskockor kan vara lite knögliga och därför svåra att skala. För att soppan skall bli riktigt vit och fin måste allt skal bort. Köp helst jordärtskockor som är så stora och jämna som möjligt.

Det här behövs till 4 personer:

1 gul lök
1 msk olja
500 g jordärtskockor
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
1 krm svartpeppar, grovstött
300 g räkor, oskalade
1 msk pepparrot, grovriven

Smörstekta pepparrotssnittar

8 vitt bröd, skivor
125 g pepparrotsost, t ex Cantadou

Gör så här:

  1. Skala löken och hacka den. Fräs den i en gryta i olja några minuter på svag värme tills den mjuknat.
  2. Skala jordärtskockorna och dela dem i mindre delar om de är stora. Lägg dem i lökgrytan och häll på vatten och buljongtärningar. Sjud soppan under lock 15 minuter tills skockorna är mjuka.
  3. Mixa soppan till en slät puré. Tillsätt crème fraiche och svartpeppar och låt soppan bli genomhet. Servera soppan med några skalade räkor och riven pepparrot.

SMÖRSTEKTA PEPPARROTSSNITTAR

Du kan förbereda snittarna fram tills de skall stekas. Täck dem med plastfolie och låt stå i kylen.

Gör så här:

  1. Kantskär brödet, bred på ett tjockt lager ost på hälften av skivorna. Bred smör på de andra fyra skivorna. Lägg ihop en brödskiva med ost med en brödskiva med smör. Smörsidan skall vara uppåt. Dela dem på diagonalen.
  2. Smält smör i en panna och lägg i snittarna med smörsidan upp. Stek dem på medelstark värme och vänd när de fått fin färg. Servera dem varma till soppan.

Recept på jordärtskockssoppa med vin

Soppan kan göras dagen före.

Det här behövs till 6 personer:

3 potatisar
500 g jordärtskockor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,25 spansk pepparfrukt
1 msk smör
3 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
5 dl matlagningsgrädde
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk salt
200 g löjrom, eller laxrom

Gör så här:

  1. Skala och dela potatisen och skockorna. Skiva löken.
  2. Hacka vitlök och pepparfrukt.
  3. Fräs alltsammans i smör i en kastrull. Häll på vin, grädde vatten och buljongtärning.
  4. Koka dem mjuka ca 20 min. Känn med sticka. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt.
  5. Garnera med löj- eller laxrom.

Recept från Allt om Mat