Jordärtskocksgratäng med curry

Jordärtskockor, som är släkt med solrosen, blir ett par meter hög och har vackra gula blommor. Rötterna är alltid ojämna i formen och kan vara väldigt olika i storlek. Vattenmängden och koktiden varierar
därför. Prova med en sticka – skockorna skall vara knappt genomkokta. Att skala dem före eller efter kokningen väljer man själv.
Det slutliga resultatet blir likvärdigt.

1. Skala jordärtskockorna.
2. Sätt ugnen på 225°.
3. Koka dem i saltat vatten (2 tsk salt/liter vatten), vattnet ska precis täcka, 20-25 minuter.
Är skockorna små räcker kanske en koktid på ca 15 minuter.
Känn med en sticka. Skockorna ska vara knappt genomkokta, så att de inte mosar sig. Häll av vattnet.
4. Lägg skockorna i en ugnssäker form.
5. Blanda grädde, curry och salt. Häll blandningen över skockorna och strö över osten.
6. Gratinera mitt i ugnen 15-20 minuter, tills rätten fått en gyllene färg.

Recept från