Jordärtskockscheesecake med bacon och dadelkrisp

Snittar och tilltugg med lyxig känsla. Underbart goda till fest. Snittarna tar sin tid att göra men är väl värda besväret!

1 timme + 4 timmar att stelna

Snittar – jordärtskockscheesecake

1. Smält smöret och låt det svalna. Mixa kavringen fint i matberedare. Häll i smöret under fortsatt mixning. Häll smulet i en form, 18 x 25 cm, klädd invändigt med plastfolie. Packa det hårt och ställ i kylen.
2. Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten. Ta upp ca 100 g och fintärna. Koka tärningarna mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 min. Sila av vattnet.
3. Skiva resterande jordärtskockor och lägg i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Småkoka under lock tills de blivit mjuka, ca 15 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min.
4. Mixa de skivade jordärtskockorna slätt med crème fraiche  och färskost. Krydda med salt och cayennepeppar. Värm blandningen försiktigt på spisen och rör ner jordärtskockstärningar och gelatinblad. Låt svalna något.
5. Häll smeten över kavringen och ställ i kylen att stelna, 4–6 timmar.
6. Kärna ur och fintärna dadlarna. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Tillsätt dadlarna och låt dem steka med ca 1 minut. Låt rinna av på hushållspapper.
7. Ta cheesecaken ur formen och skär i små bitar med vattensköljd kniv. Toppa med bacon- och dadelkrispet. Droppa över crema di balsamico och garnera med krasse.

Recept från