Järpar med äpple och timjan

Välj ett syrligt äpple till dessa köttfärsjärpar och använd färsk timjan så blir denna rätt ett festligt inslag mitt i veckan.

1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Ansa och skär purjolöken i bitar. Blanda den med potatisen. Tillaga ytterligare 10–15 min.
2. Blanda färsen med 1/2 dl matlagningsgrädde, timjan och 1 tsk salt. Kärna ur äpplena. Skär ett äpple i 8 klyftor och det andra i tärningar. Dela färsen i 8 bitar. Forma färsen till järpar runt äppelklyftorna.
3. Bryn järparna runt om i smör tills de får färg. Häll på 2 dl matlagningsgrädde. Strö över äppeltärningarna. Låt puttra under lock ca 5 min. Smaka av med 1/2 tsk salt.
4. Servera med äppelsky och ugnsrostad potatis och purjo.

Recept från