Japansk grillad morotssallad med noriströssel

Recept på japansk grillad morotssallad med noriströssel. Noriblad användes framför allt till sushi, men de umamirika algarken är fenomenala smaksättare i fler rätter.

För 6 personer på buffé:

Ingredienser

6 morötter späda, –8
4 cm ingefära
1 msk soja japansk
2 tsk sesamolja

Noriströssel:

1 noriblad –2
2 msk sesamfrön rostade

Garnering:

koriander

25 minuter + 30 minuter marinering

Japansk grillad morotssallad med noriströssel — gör så här:

  1. Halvera morötterna på längden och koka dem i saltat vatten tills de är nästan mjuka. Låt rinna av.
  2. Skala ingefäran och riv den på ett rivjärn. Pressa ut saften från rivet till ca 2 tsk. Blanda med soja och sesamolja. Häll marinaden över de varma morötterna. Låt stå ca 30 min.
  3. Strössel: Smula noribladen fint och blanda med sesamfröna.
  4. Ta morötterna ur marinaden och grilla dem tills de fått fin färg på båda sidor. Toppa morötterna med överbliven marinad, strössel och koriander.
  5. Servera morötterna direkt, annars blir noriströsslet mjukt.