Janssonspaj. Pajen smakar nästan som Janssons frestelse, kryddig med god sälta.

För 6 personer

Ingredienser

Janssonspaj

3 dl vetemjöl (180 g)
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

300 g potatis kokt
3 lökar färska gula
1 msk smör
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
3 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
0,5 dl gräslök hackad
1 dl västerbottensost grovriven

Garnering:

gräslök

Janssons frestelse-paj – gör så här:

  1. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°.
  3. Skiva potatisen. Ansa och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör ca 5 min. Fördela potatis och lök i pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer.
  4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och gräslök.
  5. Häll blandningen i pajskalet. Strö på ost. Grädda ca 40 min. Garnera med gräslök.