Janssons frestelse med lax istället för ansjovis. Jag har också valt en magrare grädde eftersom laxen innehåller en del fett. Laxjansson har sin givna plats på buffén till jul, påsk och midsommar.

För 4 personer

Ingredienser

Janssons frestelse med lax

1 gul lök
1 msk smör
750 g potatis mjölig
300 g gravad lax
0,5 dl dill hackad
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
4 dl matlagningsgrädde

75 min

Janssons frestelse med lax – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna.
  2. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Skär laxen i strimlor.
  3. Varva potatis, lök, lax och dill i en ugnssäker form. Salta och peppra mellan lagren och avsluta med lax och dill.
  4. Häll över grädden. Grädda i mitten av ugnen 50-60 minuter.