En variant på Janssons frestelse, där ansjovisen ersatts med lammfärs.

För 6 personer

Ingredienser

Lammfrestelse

1,2 kg potatis
1 lök stor, gul
1 msk smör
600 g lammfärs
1 msk timjan torkad
2,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
5 dl mellangrädde

Janssons frestelse med lamm – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och strimla potatisen. Skala och hacka löken. Fräs  löken i smör ca 2 min. Tillsätt färsen och låt den steka med tills den fått färg. Krydda med timjan, 1 1/2 tsk salt och peppar.
  3. Lägg hälften av potatisstrimlorna i en smord ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt och fördela färsen ovanpå. Lägg på resten av potatisen och strö över 1/2 tsk salt. Häll på grädden.
  4. Tillaga mitt i ugnen 45–60  min tills potatisen är mjuk.