Vid en enkel middag hos en italienska i London serverades denna goda vegetariska pastalåda. Nu har den blivit en favorit som passar alla i familjen.

För 4 person(er)

Ingredienser

400 g pasta t ex penne
1 msk smör till formen

Tomatsås:

500 g tomater krossade
2 vitlöksklyftor krossade, grovhackade
1 tsk oregano eller basilika
0,5 tsk örtsalt
2 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning fint smulad

Bechamelsås:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm muskotnöt nymald
12 ost skivor, t ex grevé

Tillbehör:

blandad grönsallad

1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form. Koka pastan något kortare än anvisningarna på paketet så att den blir al dente.
2. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Späd med mjölken under vispning och låt såsen sjuda ca 5 min. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
3. Häll av pastavattnet och lägg pastan i den smorda formen. Häll över tomatsåsen och béchamelsåsen ovanpå. Täck med ostskivor. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 min.
4. Servera med en blandad sallad som smaksatts med olivolja, flingsalt och peppar.