Italiensk påskkaka

En klassisk italiensk kaka som påminner om vårt vetebröd. För att komma så nära originalet som möjligt ska du välja jäst för söta degar.

Receptet är avsett för en kaka till 10 personer.

1. Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda i 100 gram vetemjöl, lite i taget, och rör ihop till en hård boll. Skär ett kryss i degbollen. Lägg den i 37° vatten 10 minuter. Vänd sedan bollen och låt den ligga i vattnet ytterligare 15 min.
2. Lägg 7 dl vetemjöl, äggulor, 125 g rumsvarmt smör, ljummen mjölk, citronskal, 3 msk socker och salt i en köksmaskin. Arbeta degen 7-8 minuter. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa 30 minuter övertäckt i köksmaskin.
3. Koka upp 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker i en kastrull. Rör ner russinen. Sjud på medelgod värme under omrörning 7-8 minuter. Bred ut dem på ett smörpapper för att torka till.
4. Tillsätt 25 gram smör till degen och arbeta den någon minut. Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.
5. Tillsätt ytterligare 25 gram smör, 1 dl strösocker och de kanderade russinen. Arbeta degen några minuter. Lägg den sedan i en rund bakform 26 cm diameter med löstagbar kant. Platta och jämna till ovansidan och låt den vila 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
6. Icing: Vispa under tiden ihop äggvita och strösocker. Bred ut vispet ovanpå kakan och strö mandeln över. Sikta florsocker över. Låt kakan vila 5 minuter.
7. Grädda kakan på nedersta falsen 10 minuter och sänk sedan värmen till 175°. Grädda den ytterligare 40 minuter. Låt kakan kallna i formen.

Recept från