Isad smultronsoppa med enkel ostkaka

Ostkaka är väldigt god även med smultron, hallonglass, vispad grädde och smultronsirap.

Isad smultronsoppa  med enkel ostkaka Receptbild - Allt om Mat
Wolfgang Kleinschmidt

Isad smultronsoppa med enkel ostkaka

Ingredienser 6 person(er)

1,5 dl strösocker
2 dl vatten
1 krm vaniljsocker
0,5 tsk citron, pressad
5 dl smultron
Ostkaka:
200 g kesella, (10 %)
2 msk strösocker
2 st ägg
1 tsk vaniljsocker
100 g mandelmassa
100 g mandelmassa
Garnering:
1 dl smultron
4 st grässtrån
Tillbehör:
knäckiga flarn, se recept s 85/ grillspecial 2010

1. Snoppa smultronen. Koka upp socker och vatten. Ta kastrullen från värmen. Rör i smultronen. Mixa soppan med mixerstav och sila. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft.
2. Ställ soppan i frysen ca 1 timme, rör om ett par gånger under tiden.
3. Ostkaka: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan. Vispa ihop alla ingredienser till ostkakan. Häll smeten i 6 smorda och sockrade ugnssäkra portionsformar, à ca 1 dl.
4. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Ta ut och låt ostkakorna  svalna 5-10 min.
5. Stjälp upp ostkakorna i djupa tallrikar. Häll soppan vid sidan om. Garnera med smultron på strån och servera med knäckiga flarn.

Recept från