Inlagda gurkor

Det här receptet är på inläggning av hela gurkor. Välj noggrant gurkor av jämn
storlek och utan skavanker. Se till att du har tillräckligt stora burkar så får du snart en både god och vacker gurkinläggning.

Inlagda gurkor Receptbild - Allt om Mat
Susanne Almers

Inlagda gurkor

Ingredienser 1 sats(er)

2 kg västeråsgurkor
Saltlag:
1 dl salt
1 l vatten, kallt
Till inläggningen:
40 g pepparrot, färsk
2 st spanska pepparfrukter, färska
2 msk gult senapsfrö
20 st dillkronor
Ättikslag
7,5 dl vatten
2,5 dl socker
2,5 dl ättika

1. Skölj och borsta gurkorna rena med en mjuk borste.
Stick några hål runtom varje gurka med t ex en stoppnål eller en provsticka.
2. Lägg gurkorna i en skål och blanda samman saltlagen.
När saltet löst sig, häll det över gurkorna så att de täcks. Behövs mer saltlag så gör lite till och häll på. Ställ dem svalt och låt gurkorna ligga i saltlagen 1 dygn.
3. Häll bort saltlagen efter 1 dygn och låt gurkorna rinna
av. Varva dem i väl rengjorda glasburkar med skalad skivad pepparrot, pepparfrukt i bitar, dillkronor och senapsfrö.
4. Blanda samman ättikslagen i en kastrull och koka upp.
Häll den het över gurkorna.
Täck och låt dem stå 1 dygn. Efter 1 dygn, sila upp lagen i en kastrull och koka upp den igen.
Häll den återigen över gurkorna.
5. Sätt lock på burkarna och förvara dem svalt. Efter ca
1 vecka är de färdiga.
Gurkinläggningen håller flera månader i sval förvaring.

Recept från