Inlagd lax serveras på samma sätt som inlagd sill. Det är så lätt att göra att det är konstigt att man inte gör det oftare.

För 4 -6 pers

Ingredienser

500 g laxfilé (som varit fryst 3 dygn)
0,5 dl havssalt finkornigt

Lag:

1 dl ättikssprit 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 purjolök (ca 10 cm) bit
1 dl lingon
1 tsk kryddpepparkorn
2 lagerblad
0,5 tsk timjan torkad

Inlagd lax med lingon — gör så här:

  1. Skär laxfilén i ca 1 x 1 cm stora kuber. Lägg dem i en plastpåse tillsammans med salt. Låt dem ligga i rumstemperatur ca 1 timme.
  2. Blanda samman ättika, socker och vatten i en skål. Rör om så att sockret löses upp. Finhacka purjolöken. Tillsätt lingon, grovstött kryddpeppar, smulade lagerblad, purjolök och timjan. Låt lagen stå 1-2 timmar.
  3. Häll laxen i ett durkslag och spola hastigt i kallt vatten. Blanda ner den i lagen. Låt stå kallt ca 1 dygn före servering.
Fler recept med: Buffé, Fest, Fisk, Förrätter, Övrigt, Påsk