Inkokta plommon

Ett kakrecept som gått i arv i flera generationer. Carins mormor brukade servera den tillsammans med de första plommonen. Sedan var det Carins mammas tur. Nu är den ett årligt inslag på
Carins eget sommarbord. Kakan och plommonen kan göras klara dagen innan och förvaras i kyl till servering. De inkokta plommonen går utmärkt att frysa.

1. Inkokta plommon: Koka upp vatten i en stor kastrull.
Picka plommonen med en potatissticka och sänk ned dem i det kokande vatten tills skalen spricker upp. Ta upp och skala. Lägg dem i en skål.
2. Koka vatten och socker ca 3 min till en klar sockerlag och häll den het över plommonen.
3. Kakan: Sätt ugnen på 175°. Skålla och skala mandeln och låt den torka. Mal den med mandelkvarn.
4. Blanda mandel och florsocker.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt ned först hälften av äggvitan i socker/mandelblandningen. Vänd ned återstående äggvita. Häll smeten i en smord och mjölad form. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna. Stjälp försiktigt upp kakan och bred vispad grädde över. Garnera med riven choklad. Servera plommonen till.

Recept från