Här möts tre konsistenser - mjukt, knaprigt och härligt segt.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 päron hårda
5 dl vatten
3 dl strösocker
1 citron skiva

Mandelkola:

0,5 dl strösocker
0,5 dl sirap mörk
75 g choklad vit
50 g mandelspån

Knapriga flarn:

25 g sötmandel
25 g smör rumsvarmt
3 msk vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk glykos

Tillbehör:

0,5 l vaniljglass

1. Koka upp vatten, socker och citronskiva. Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg ner päronen i lagen och sjud ca 15 min, tills de är mjuka. Låt päronen kallna i lagen.
2. Kola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka 5 min. Ta kastrullen åt sidan och mixa ner chokladen med mixerstav. Blanda i mandeln och häll upp kolan i en aluminiumform, ca 12 x 12 cm. Låt kolan stelna i kylen ca 2 timmar. Skär den i fyrkanter.
3. Flarn: Sätt ugnen på 175°. Skålla, skala och finhacka mandeln. Blanda mandeln med övriga ingredienser. Rulla små bollar av degen och lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min, tills flarnen fått fin färg.
4. Servera päronen med kola, flarn och vaniljglass.