Inkokt röding med syltad fänkål, gurka och kokt potatis

Recept av Årets kock Johan Backeus på inkokt röding med syltad fänkål, gurka och kokt potatis. Gör egen majonnäs eller köp färdig, till exempel Hellmann’s.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g rödingfilé eller laxfilé
1 fänkålsstånd stort eller 2 mindre
1 dl ättiksprit (12 %)
1,25 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk fänkålsfrön
1 msk salt + 0,5 tsk
0,5 gurka

Majonnäs:

1 dl majonnäs
0,5 tsk fänkålsfrön

Tillbehör:

800 g potatis

Garnering:

dill ev

20 minuter + 20 minuter för fisken att stå

Inkokt röding med syltad fänkål – gör så här:

  1. Skär bort skinnet från rödingen och skär fisken i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg dem glest i en form. Ansa och skär fänkålen tunt, gärna på mandolin, och lägg den bredvid fisken. Koka upp ättika, socker, vatten, fänkålsfrön och 1 msk salt. Häll lagen över fisk och fänkål. Låt stå i rumstemperatur ca 20 min.
  2. Koka potatisen mjuk. Skär gurkan i skivor och strö på 1/2 tsk salt.
  3. Majonnäs: Stöt fänkålsfröna i mortel och blanda med majonnäsen.
  4. Låt fisk och fänkål rinna av. Servera fisken med fänkål, gurka, potatis och majonnäs. Garnera eventuellt med dill.

 

Kryssa med Årets Kock Johan Backéus

kryssning årets kock

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN till ett härligt dygn till sjöss 22-23 april!

Tillsammans njuter vi av ett dygn fyllt av:

  • God mat och dryck
  • Spännande möten
  • Härlig matinspiration.
  • En unik trerättersmeny specialkomponerad av ÅRETS KOCK JOHAN BACKÉUS exklusivt för Allt om Mat och endast vid detta tillfälle. 

Läs mer och boka här!

Fler recept av Johan Backeus: